Hopp til innholdet
Ung dame plukker epler fra trærne

Skal du fjerne trær på eiendommen din? Dette må du være klar over.

Før du finner frem motorsag og vernebriller og går løs på trærne dine, er det en del ting du må være klar over. Vi har samlet dette i noen enkle huskeregler som gjør deg klar til å felle trær.

1. Gjør deg kjent med gjeldende lover og regler 
Det første du må gjøre er å sjekke hvilke regler som gjelder i din kommune, i tillegg til bestemmelsene som står i naboloven. I noen kommuner, som for eksempel Oslo kommune, må du søke om tillatelse ved felling av større trær med stammeomkrets på mer enn 90 cm målt én meter over bakken. Er eiendommen bevaringsverdig, ligger langs strandsonen eller tresorten er sjelden, må du også sjekke opp hva som gjelder for felling av trær i kommunen du bor i.  

2. Planlegg nøye 
Det er viktig å være godt forberedt når du skal felle et tre. Mål opp avstander til andre hus, bygninger, veier, ledninger eller andre hindringer i nærhet av treet du vil felle. Når dette er gjort er det enklere å legge en plan for hvor treet skal falle uten å gjøre skade. Sett gjerne opp et varselskilt og si fra til naboene i forkant. Ha en plan for hvordan du kommer deg unna, om treet faller feil. Det er også lurt å ha en plan for når du skal rydde opp og kjøre bort treet.  

3. Sjekk om treet har sykdommer 
Du kan enkelt se selv om treet har sykdommer før du skal felle det. Er tømmeret mykt, misfarget eller er den nedre stammen svulmet opp? Hvis svaret er ja på noe av dette, må du være ekstra forsiktig. Er treet råttent, kan trefibrene være svekket, og det kan være mer krevende å felle. Det kan derfor være lurt å la det være igjen litt mer av stubben enn opprinnelig planlagt, siden råten avtar med høyden.  

4. Fjern grener og bruk riktig sageteknikk 
Alltid start med å fjerne greinene først. På den måten slipper du at greinene gjør store skader, og at de ikke kommer i veien for motorsagen. Profesjonelle anbefaler at du bruker trekkjede og jobber deg ovenfra og ned når du fjerner greiner.  

Sageteknikken er også viktig, både for at treet skal falle riktig sted og for å beskytte motorsagbladet. Vi anbefaler at du leser deg opp på ulike teknikker før du begynner å lage et skår med motorsagen. 

5. Vurder profesjonell hjelp 
For mindre trær og busker trenger du kun en skarp øks og muskelkraft. For større og tykkere trær er det motorsag som gjelder, og det er mer som kan gå galt. Er du usikker på hvordan du skal felle treet trygt, er det lurt å få hjelp av profesjonelle. Da er det viktig å velge en aktør med nødvendige sertifiseringer, forsikringer og erfaring for å sikre en trygg og effektiv prosess. 

6. Gjør deg kjent med hva forsikringen dekker 
Når du feller trær på egen eiendom, er det viktig å være klar over huseieransvaret ditt. Huseieransvaret innebærer at du som huseier kan bli stilt ansvarlig for erstatning hvis treet du feller i egen hage fører til skade på naboens bil.  

Husforsikringen vår inkluderer ansvarsforsikring, som dekker huseieransvaret ved skade på andre personer eller ting på eiendommen din. Du bør likevel være klar over at selv om en ansvarsforsikring dekker mye, dekker den ikke alt. Det betyr blant annet at hvis du ikke er juridisk erstatningsansvarlig etter en skade, så dekker heller ikke forsikringen kravet fra den andre parten. Les mer om hva som gjelder -hvis det har skjedd en skade.