Har du penger til overs hver måned, og er usikker på hvordan du skal bruke dem? Det er du ikke alene om. Vi har spurt investeringsdirektør Stig Erik Brekke om hvordan du best kan forvalte sparepengene.

- Ikke la pengene stå i den «vanlige» bankkontoen din. Det gir deg lav avkastning over tid, sier Brekke og råder deg heller til å bruke overskuddet ditt på denne måten, i prioritert rekkefølge:


1. Betal ned dyre lån

- Forbrukslån og kredittkortgjeld bør betales ned så raskt som mulig. Betal ned gjelden med høyest rente først, deretter den med nest høyest rente, og så videre, tipser Brekke.

Hva med billånet?
- Om du har et billån som skal nedbetales over relativt kort tid, og renten ikke er altfor høy, vil det ofte være smartere å spare pengene i et langsiktig fond. Dersom billånet er stort og kostbart, bør du nedbetale det slik at du er komfortabel med det månedlige beløpet, sier han og tar oss med til neste punkt.


2. Sørg for å ha kontroll på huslånet

Eier du egen bolig eller hytte og har høyt lån? Da er rådet klart.

- Betal på lånet slik at egenkapitalen kommer ned på et komfortabelt nivå, men ikke nødvendigvis mer enn det, sier Brekke.  

Lånerenta er lav, så det er ikke nødvendig å betale ned lånet raskere enn planen. Om du har penger til overs etter at faste utgifter og gjeld er betalt, finnes det bedre måter å investere dem på.


3. Skaff deg en økonomisk buffer

- Hva skjer om vaskemaskinen streiker, bilen må repareres eller det dukker opp andre uforutsette utgifter? Ved å ha en liten bufferkonto, gjerne tilsvarende to måneders lønn, slipper du å ta opp dyre lån om uhellet er ute.


4. Spar langsiktig – i fond

- De siste tjue årene har gjennomsnittlig avkastning i det norske aksjemarkedet vært på rundt 8,9 prosent. I samme periode har innskuddsrenten for privatpersoner vært 2,7 prosent (Kilde: SSB).

Hva skjer når markedet svinger?
- Svingninger i økonomien er helt naturlig, og på sikt vil du som sparer i fond sitte igjen med mer enn en som setter pengene inn på konto. Hos oss i Eika står begrepet «Ved din side» sterkt, og du kan alltid ta kontakt med rådgiveren din for spørsmål og tips om hva som lønner seg for nettopp deg, avslutter Stig Erik Brekke.


Langsiktig sparing: Smarte tips

 • Sjekk hva du får i pensjon fra jobben   
  2 prosent er vanlig, noe som ikke rekker langt den dagen du slutter å jobbe. Dette er noe du kan ta opp i lønnsforhandlinger. Det er også viktig å ta ansvar for egen pensjonsutbetaling gjennom private spareavtaler. Start tidlig med gode sparevaner til egen pensjon, i tillegg til det du får gjennom arbeidsgiver. Sett av 300 kroner i måneden fra du er 30, så slipper du kanskje å sette av 3000 i måneden når du blir 50.
 • Behold studielånet   
  Studielånet gir deg rentefritak om du har lav inntekt, blir arbeidsledig eller syk, og er derfor lånet du bør betale ned sist.
 • Lønnsøkning = Spareøkning   
  Det er typisk at forbruket følger lønnen, men slik trenger det jo ikke å være?
 • Last ned Smartspar-appen 
  Full kontroll over sparing og opptjent pensjon. Spar smart i fond – selv uten forkunnskaper. Les mer.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.