Eika Spar er et aksjefond som investerer i selskaper over hele verden notert på børs eller regulerte markedsplasser. Normalt er fondet investert med en fordeling på 1/3 norske aksjer, 1/3 nordiske aksjer og 1/3 globale aksjer. Eika Spar hadde en absolutt avkastning på 0,40 i oktober, hvilket var 0,03 % sterkere enn referanseindeksen som endte opp 0,37 %. Hittil i år er fondet opp 17,42 %, hvilket er 0,32 % sterkere enn referanseindeksen som er opp 17,10 %.
Makro
Det globale aksjemarkedet falt -2,0 % i oktober etter 5 måneders oppgang. Det amerikanske markedet (S&P500) falt -0,9 %, det franske markedet (CAC) var ned -3,7 %, mens Tyskland (DAX) og Storbritannia (FTSE 100) endte ned henholdsvis -1,3 % og -1,4 %. I Asia falt Hong Kong (Hang Seng) tilbake -3,8 %, etter den voldsomme oppgangen i september, mens Japan (Nikkei) steg +3,1 % og Australia (S&P/ASX 200) falt +1,3 % i løpet av måneden. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner svekket seg -4,11 % mot dollar i løpet av måneden, slik at aksjemarkedet målt i norske kroner endte om lag 2 % i pluss.
I USA ble september preget av den såkalte Trump-traden. Inn mot valget har meningsmålinger i vippestatene vist et svakt momentum i Trumps favør, og i finansmarkedene har dette gjenspeilet seg i høyere lange renter, en sterkere dollar og en styrkning av temaer i aksjemarkedet som forventes å nyte godt av en republikansk seier. Skulle republikanerne vinne både presidenten og kongressen, ligger det til rette for økt statlig pengebruk og større budsjettunderskudd, noe som både vil være inflasjonsdrivende og også føre til at investorer vil kreve høyere rente på amerikansk statsgjeld. Siden sentralbankens siste rentemøte i september, har de økonomiske dataene også kommet inn noe sterkere enn forventet, slik at sannsynligheten for et nytt 0,5 % kutt har falt kraftig. Markedets forventning er nå at det kommer enten ett eller to kutt til i 2024 og tre kutt til i 2025.
I Europa forblir veksten langt svakere enn i USA, og ECB har allerede kuttet renten tre ganger siden juni. De eksportdrevne økonomiene med Tyskland i spissen har ligget på svakt negativ vekst det siste året og Volkswagen stenger nå ned bilfabrikker og sier opp folk for første gang siden andre verdenskrig pga. sterk konkurranse fra kinesiske elbil-produsenter. Tyske industriledere uttrykker også stadig sterkere misnøye med statens industripolitikk.
I Kina har aksjemarkedet falt litt tilbake, men stabilisert seg etter en voldsom oppgang i oktober på rentekutt og tiltak mot banksektoren, samt signaler om økt offentlig pengebruk over budsjettet. Myndighetene har vært redde for ikke å nå vekstmålet på 5 %, men vegrer seg for å iverksette den typen store stimulansepakker som de har gjort tidligere, og har så langt ikke tallfestet hvor mye de har tenkt å bruke.
Oljeprisen løftet seg 9 dollar i starten av oktober måned i frykt for at Israel skulle ta ut Iransk infrastruktur og med det stramme til oljebalansen. Ikke lenge etter uttalte Biden-administrasjonen at det ikke var lurt å ta ut Iransk oljeproduksjon, men gå for andre mål isteden. Oljeprisen falt umiddelbart tilbake og bunnet ut på 71,20 dollar pr. fat. Ved utgangen av måneden kostet ett fat nordsjøolje 73,12 dollar pr. fat.
Aksjer
Global
Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden en avkastning på 1,62 % målt i norske kroner som var 1,05 % lavere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på
2,67 % målt i norske kroner. Hittil i 2024 har fondet dermed en avkastning i norske kroner på 21,81 % som er 4,80 % lavere enn MSCI World som har en avkastning på 26,61 %.
Finanssektoren, IT sektoren og selskaper innenfor telekom bidro mest positivt til avkastningen gjennom måneden. Sektorene som hadde det laveste bidraget til avkastningen var sykliske forbruksvarer, helse ikke-sykliske forbruksvarer.
Norge
Avkastningen i oktober var sterkt påvirket av resultatrapportering for tredje kvartal. De tre største positive bidragsyterne var Kongsberggruppen, Schibsted og Storebrand. Kongsberggruppen slo analytikernes forventninger for tiende kvartal på rad og har også rapportert svært solid ordreinngang. Aksjen steg 11,65 % i oktober etter en svak utvikling i september.
Schibsted leverte et solid tredje kvartal der markedet fikk en forsmak på de kostnadskuttene selskapet er i gang med. Etter salget av medievirksomheten skal selskapet forenkle selskapsstrukturen betydelig og redusere antall ansatte. Selskapet skal avholde en kapitalmarkedsdag i november der mål for denne prosessen vil bli presentert. Aksjen var opp 7,6 % i oktober.
Storebrand innfridde markedets ganske høye forventninger til tredjekvartal og aksjen steg 8 % i oktober. Alle virksomhetsområder går godt for tiden, men spesielt forsikringsdelen av selskapet viser nå klar forbedring etter noen litt vanskelige kvartaler.
Av negative bidragsytere for oktober stikker shipping sektoren seg ut. Flere av disse aksjene steg mye i september som følge av stimulansepakker fra Kina, men forventningene til disse har ikke blitt innfridd. Sesongmessig er dette en sterk periode for fraktrater, men så langt har de fleste segmentene skuffet. Tankrederiene Frontline og Hafnia endte ned henholdsvis om lag 12 % og 15 %.
Eiendomsselskapet Entra leverte også litt skuffende tall for tredjekvartal og lange norske renter har steget ganske betydelig i oktober. Denne kombinasjonen sendte aksjen ned 15 % i oktober.
Norden
Det danske logistikkselskapet DSV var igjen den sterkest bidragsyteren til avkastning i oktober (selskapet var også den sterkeste bidragsyteren i september). Aksjen steg videre 7,8 % i oktober på bekreftelse om oppkjøpet av det konkurrerende selskapet DB Schenker. Dette er en av de største oppkjøpene av et dansk selskap noen gang med en prislapp på over 14 milliarder euro. Vi har forventet at DSV skulle vinne frem med dette oppkjøpet, og det kombinerte selskapet vil bli det største logistikkselskapet i verden. Mot slutten av oktober har vi valgt å redusere fondets eksponering mot DSV noe.
Det svenske nettverksselskapet Ericsson bidro nest best med en oppgang på 18 %. Ericsson leverte tredje kvartals resultater som slo forventninger. Selskapet har slitt over lengre tid med lave investeringer i nettverksutbygging blant sine kunder, hovedsakelig store telekom selskaper. Vi har vurdert selskapet til å være kraftig underpriset, og med indikasjoner på at investeringene spesielt i USA er i ferd med å bedre seg så fremstår Ericsson som et attraktivt selskap. Den finske storbanken Nordea steg over 4 % sterke resultater og annonseringen om nytt tilbakekjøpsprogram av egne aksjer.
På den negative siden var det svenske industriselskapet Atlas Copco ned hele 10 %, drevet av noe svakere resultatutvikling enn ventet, og noe svakere kommentarer rundt markedet for sine produkter og tjenester fremover.
Vinnere
-
NVIDIA Corp. +14,43 %
-
Kongsberg Gruppen ASA +11,61 %
-
DSV Panalpina A/S + 9,45 %
Tapere
-
Entra ASA - 14,85 %
-
Sagax AB - 12,56 %
-
Frontline Ltd. - 11,77 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.